onsdag 2 september 2009

Hur får man 380kr att räcka lite längre?

Varje år får klasserna 500kr att spendera på saker som de kan tänkas behöva till klassrummet eller rastaktiviteter. Det kan vara allt från en matta till en fotboll eller kanske några nya elevutvalda läseböcker. Oftast styr lärarna hur pengarna ska användas, men vi ville prova något nytt den här gången. Vi bestämde därför att vi skulle åka in till centrum och besöka några av stadens alla second hand-affärer, för att se om vi kunde sträcka ut de 380 kronorna vi hade kvar av 500-lappen så långt det bara gick. Eleverna var först något skeptiska, eftersom de ansåg att 380kr kan man ju inte få speciellt mycket för. Jag tror dock att de ändrade sig under dagen, då vi faktiskt hittade en hel del saker och ändå hade pengar över när vi var klara.

Vi hoppade av vid Järntorget och promenerade sedan längs Andra Långgatan för att sedan traska vidare upp mot Stigbergstorget.

Väl framme vid Stigbergstorget gick vi till den ganska så stora butiken Ebbes Hörna för att se om vi kunde hitta något av intresse.

Bilal tyckte inte det var så farligt att hans grupp fick börja med att vänta utanför affären, eftersom vi inte ville fylla den med elever (eller lärare).

May och Asmaa gick direkt ned till bokavdelningen för att se om de kunde göra några riktiga fynd. De märkte ganska så fort att de flesta böckerna kostade 10kr och att många såg helt nya ut.

Några andra elever gick hellre runt på övervåningen och tittade på alla olika saker som fanns där.

Killarna hittade vinylskivor, vilket fick dem att tänka på sin musiklärare Jonas som har sådana reliker i skolans musikrum.

Zahraa hittade massor med böcker och här håller hon upp en som heter "Jag vill leva".

Även Dalya och May hittade en hel del böcker, vilket gjorde att vi lärare misstänkte att röstningen om vilka saker vi faktiskt skulle köpa skulle ta mycket längre tid än vad vi hade planerat.

Hassan hittade en riktigt tjock bok med utdrag ur Sveriges lagar, men den hamnade dock aldrig bland de böckerna som någon elev ville ha med sig tillbaka till skolan.

Lite skoj och bus hann de skojfriska pojkarna i årskurs 8 förstås också med.

Bilal och Hassan hittade en japansk ordlista som de tyckte var roande i några minuter innan de la tillbaks den i hyllan.

Efter mer än en timme i affären var det dags att rösta om vad vi skulle köpa. Fröken Annica höll upp de olika sakerna och berättade lite om dem för att eleverna sedan skulle kunna rösta igenom dem genom handuppräckning.

Efteråt hamnade vi på Järntorget igen och letade oss vidare till affären Myrorna, där hassan och Mohamed Dirie provade lite roliga kläder.

Såhär stilig kan man bli utan att spendera några större summor!

Mohamed Said vaktar den bekväma minisoffan som han vill köpa till klassrummet.

Efteråt var det naturligtvis lärarna som fick på sig att på något sätt lyckas frakta hem alla sakerna som eleverna hade köpt. Att få in minisoffan i fröken Annicas bil var inte det lättaste!

Här ser vi lite av vad eleverna lyckades inhandla till sina klasser.

Och här ser vi den berömda minisoffan som nu står fint och prydligt i klass 8B:s klassrum.

Vi hann bara med två second hand-affärer, eftersom det hela tog väldigt lång tid och vi inte ville stressa fram några köp. Att vi har pengar kvar innebär att vi fortfarande kan tänka ut något mer som årskurs åtta kan behöva till sina två klassrum. Hmmmm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar