onsdag 20 maj 2009

Sjöfartsmuséet

Idag kom klass 7B äntligen iväg på den planerade visiten till Sjöfartsmuséet. Den blev inte riktigt som vi hade tänkt oss då vi från början hade tänkt att se Darwin-utställningen. Tyvärr hade muséet råkat dubbelboka oss och erbjöd oss därför istället en guidad tur som de kallade för "Svenska slavar". Visningen handlade om hur Sverige för en tid var delaktigt i att hämta slavar från Afrika och hur allting hela tiden handlade om girighet. Människor förvandlades till varor och packades även som sådana inför en resa som bara hälften av dem skulle överleva.

Klicka på illustrationen för att se hur man packade slavarna för att få plats med så många som möjligt. Precis sådär fick de ligga hela resan utan att någonsin få ställa sig upp för att sträcka på benen eller gå på toaletten.

De tappra eleverna som trotsade regnet och tog sig till Sjöfartsmuséet.

Vi fick även lära oss om hur båtarna förr i tiden användes i krig och vilka material som användes till de olika båtdelarna. Eleverna fick även känna på rep som var täckta av tjära och som användes till att kontrollera de enorma seglen. De fick också känna på en riktig kanonkula och lite gammalt torkat bröd som sjömännen levde på. På grund av maten, dålig hygien och mögel berättade vår guide att båtarna på den tiden luktade förfärligt, vilket gjorde att man ofta kunde känna lukten av att de stora skeppen var på ingång innan man ens kunde se dem närma sig hamnen. Vidare tipsade guiden eleverna om serien Johan Vilde, som är en serie skriven av Janne Lundström och utspelar sig i mitten av 1600-talet. Serien ska vara skriven utifrån historiska fakta och den första delen var bland annat det vinnande bidraget i Rabén och Sjögrens serietävling 1976.

Mohamed J., Muhamed L. och Mohamoud poserar framför den största kanonen de kunde hitta.

Imorgon åker några av eleverna på Römosseskolan till Stockholm för att delta i den årliga SIS-turneringen, medan vi andra ser fram emot några dagars ledighet. Vi önskar SIS-deltagarna lycka till och hoppas att de får med sig en stor pokal hem!

På måndag väntar läxinsamling av instuderingsfrågorna om Rom samt att fortsätta arbeta med de muntliga framträdena som 7B har arbetat ett tag nu. Låt oss hoppas att även solen gör oss sällskap när skolveckan startar upp igen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar